Uppkopplad, inkopplad, avkopplad, påkopplad.....


Jag har haft turen att inte behöva ”anlita” Haninge kommun i ärenden runt äldre anhöriga, i någon större omfattning tidigare.
Erbjudande om plats
När du fått beslut om plats på vård- och omsorgsboende tar vi i största möjliga mån hänsyn till ditt eget önskemål om var du vill bo, i relation till vilken typ av hjälp du behöver och var det finns lediga lägenheter.
Om du beviljas vård- och omsorgsboende ska det ta högst tre månader innan du erbjuds plats. Du har möjlighet att besöka boendet innan du tackar ja.
Den lokala värdegrunden för omsorgen om äldre i Haninge ger stöd och vägledning för kommunens medarbetare i deras arbete. Värdegrunden tydliggör att det är den äldre personen och dennes närstående som är fokus för detta arbete.
Omtanke – ödmjukhet – engagemang
Omsorgen om äldre i Haninge syftar till att ge äldre personer möjlighet att leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. I sitt arbete med detta utgår personalen från begreppen omtanke, ödmjukhet och engagemang.
Vi bemöter äldre personer – och deras närstående – med omtanke och respekt oavsett ålder, kön, klass, hälsostatus, religiös tillhörighet, sexuell läggning samt nationell eller kulturell bakgrund. Ett gott bemötande är avgörande för hur vår verksamhet uppfattas av dem som kommer i kontakt med den.
Vi är ödmjuka inför idéer, förslag och önskningar. Genom detta ger vi äldre personer vi möter – och deras närstående – inflytande över sin egen tillvaro. Detta gäller i så stor utsträckning som möjligt såväl inflytande över omsorgens innehåll som individens delaktighet i planering och beslut om hur och när omsorgsinsatser ska utföras.
Vi visar engagemang och ansvar i vårt arbete. Vi menar att personalens intresse för de äldre, och inlevelseförmåga i vardagliga situationer, är avgörande för att vi ska kunna erbjuda en god omsorg – som inkluderar hela människan och dennes sammanhang.
Hur kan vi då kompensera en äldre person som pekar på att vi inte levt upp till vad vi utlovat genom värdig- hetsgarantin? I värdighetsgarantin kan vi läsa följande.
Kompensationen innehåller alltid en ursäkt samt en tydlig muntlig och skriftlig redogörelse av vår plan för att olägenheten inte ska upprepas. Efter överenskommen tid görs en uppföljning för att se att problemet är åtgärdat och inte har uppre- pats. Utöver detta kan, efter en prövning, även annan kompensation bli aktuell.
För att utföra den prövning som står omtalad i värdighetsgarantin har en Garantigrupp tillsatts. Garantigruppen har till uppdrag att handlägga ärenden kopplade till värdighetsgarantin, ta ställning till kompensation vid åberopande av värdighetsgarantin samt också följa upp hur värdighetsgarantin används av de äldre och efterlevs i verksamheterna.
-
Uppmärksamma och möta den äldres behov i god tid, innan de har blivit till stora problem.
-
Visa respekt för den äldres egna val, känslor, integritet och tankar.
Vara artig och trevlig. Presentera sig, ta i hand och ha ögonkontakt med den äldre.
Några tankar kring ödmjukhet...
Ge den äldre och närstående utrymme att berätta om sina behov med egna ord och i sin egen takt
Inte lägga egna värderingar på det som den äldre eller närstående berättar
Vara flexibel inför nya idéer och åsikter.
Vi är ödmjuka inför idéer, förslag och önskningar. Genom detta ger vi äldre personer vi möter – och deras närstående – inflytande över sin egen tillvaro. Detta gäller i så stor utsträckning som möjligt såväl inflytande över omsorgens innehåll som individens delaktighet i planering och beslut om hur och när omsorgsinsatser ska utföras.
-
1.1 Syfte och mål med riktlinjerna
Huvudmålet är att de enskilda får så bra service, omsorg och vård utifrån biståndsbeslut och sina individuella behov så att de känner trygghet med Haninge kommuns äldreomsorg.
* En liten undran - HUR ska ni få min mor, eller mig, att känna TRYGGHET, med Haninge kommuns äldreomsorg, genom att tvinga henne till ett boende som absolut inte vill flytta till? Beskriv gärna det för mig!! Den meningen är inget annat än ett HÅN!Riktlinjerna syftar till att vägleda personalen och skapa en samsyn kring vilka arbetssätt som ska gälla för individuell planering, dokumentation och uppföljning av genomförandet av insatser inom äldreomsorgen i Haninge kommun.
Riktlinjerna ska säkerställa den enskildes rättssäkerhet genom att:
-
alla omsorgstagare ges delaktighet och inflytande i planering och genomförande av insatser,
-
alla omsorgstagare erbjuds en individuell planering,
-
alla omsorgstagare har en genomförandeplan som beskriver hur insatserna ska genomföras,
-
alla omsorgstagare har en genomförandeakt och att journalanteckningar förs kontinuerligt
för att kunna följa hur situationen utvecklas för den enskilde samt att
-
genomförandet av insatserna följs upp kontinuerligt.
-
3.1 Syfte
Hur insatserna praktiskt ska genomföras ska vara individuellt anpassade efter den enskildes behov, situation och önskemål. Det är därför viktigt att den enskilde är delaktig d.v.s. att insatserna utformas och genomförs tillsammans med den enskilde. Om den enskilde p.g.a. långt framskriden demenssjukdom eller av andra orsaker inte själv kan delta i planeringen bör en företrädare, närstående eller god man företräda den enskildes intressen.
Individuell planering är en arbetsmetod, där personal och den enskilde och/eller dennes företrädare möts för att planera och dokumentera hur hjälpen praktiskt ska genomföras och följas upp. Detta dokumenteras dels genom att en genomförandeplan upprättas (se kapitel 4) samt att det noteras i journalanteckningarna att den individuella planeringen genomförts och genomförandeplanen har upprättats (se kapitel 5).
-
4.1 Syfte
Den individuella planeringen, som beskrivs i kapitel 3, ska utmynna i att en genomförandeplan upprättas. Syftet med genomförandeplanen är att, med utgångspunkt i ett biståndsbeslut om en
eller flera insatser och målet för dessa, beskriva hur insatserna praktiskt ska genomföras utifrån den enskildes specifika behov och önskemål (Socialstyrelsen, 2006). Genomförandeplanen är ett viktigt planerings- och arbetsinstrument med betydelse för såväl den enskilde, personal som verksamheten.
7
Genomförandeplanens betydelse för den enskilde
-
Tydliggör den enskildes behov och önskemål kring hur insatsen ska genomföras och
stärker kontinuiteten i insatserna.
-
Säkerställer den enskildes rättssäkerhet, att han eller hon får sina behov och önskemål
tillgodosedda.
-
Möjliggör för den enskilde att bli delaktig i att planera och skapa en struktur i sin vardag.
-
Tydliggör den enskildes behov av vardagsrehabilitering och socialt innehåll i dagen.
-
Synliggör ett helhetsperspektiv kring den enskildes situation.
-
Möjliggör uppföljning och justering av beviljade insatser
-
-
Kommunen ska inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd.
Kommunen får även inrätta särskilda boendeformer för äldre människor som främst behöver stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service och som därutöver har behov av att bryta oönskad isolering.
Den äldre personen ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges. Lag (2018:1724).
Allmänna bestämmelser om vård utanför det egna hemmet
1 § Vården bör utformas så att den främjar den enskildes samhörighet med anhöriga och andra närstående samt kontakt med hemmiljön. Lag (2015:982).
om ändring i socialtjänstlagen (2001:453);
utfärdad den 27 maj 2010.
Enligt riksdagens beslut1 föreskrivs att 5 kap. 4 och 5 §§ socialtjänstlagen (2001:453) ska ha följande lydelse.
5 kap.
4 § Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande (värdegrund).
Socialnämnden ska verka för att äldre människor får möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och menings- full tillvaro i gemenskap med andra.
5 § Socialnämnden ska verka för att äldre människor får goda bostäder och ska ge dem som behöver det stöd och hjälp i hemmet och annan lättåtkomlig service.
Kommunen ska inrätta särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd.
Den äldre personen ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2011.
Som när jag pratar med E, som är ute på en underbar seglats, och får höra att hon och hennes kompis är ute och badar (inte vid båten, utan själva någonstans), och klockan är närmare 23.00, och det är mörkt ute. Det är en VIDRIG känsla av ren och skär PANIK i kroppen, när diverse hemska bilder kommer upp i mitt huvud. När hon sedan inte svarar, när jag skriver till henne så späds såklart oron på. Såklart att det inte var någon fara - annat än i mitt huvud.

Jag är fullt medveten om att det är jag som äger problemet - men det gör inte saken lättare.







M.a.o. - jag har ett enormt jobb att ta tag i mig själv, försöka "nollställa" tankar & förväntningar, för det finns ingen mer Uffe - han var one of a kind.
Jag måste också sänka garden, lättare sagt än gjort då det känns som jag har gått på en nit redan......har både tentakler & känselspröt ute....tänker för mycket, känner efter för mycket...måste skärpa till mig annars kommer jag bara skrämma bort ev. män, framöver.
Jag lovade Uffe att inte stänga några dörrar....man kan väl säga att jag tyst & försiktigt att skjutit till dörren, men att det fortfarande finns en liten glipa.
Finner det fullständigt OFATTBART, att han har varit borta i över 2 år, får inte ihop det, att det har passerat så många dagar sedan jag höll honom i handen, pratade med honom......
Lovade honom att ta mig vidare, men det är en kamp.....







T.o.m tortillabröden bakas på plats!

Inte lätt att vara ung😱






























Sista kvällen på Gotland. Oräknerliga gårdsbutiker har vi besökt. Två av dem kan jag verkligen rekommendera, som vi återkommer till varje år - Botvalde gård, massor av fint nötkött, egenproducerade korvar & hamburgare (allt är fryst), samt Chokladstallet.....godaste & finaste pralinerna.



















Svar - det går inte!!!! (TYVÄRR)



